Klik gelijk door naar


Authors

BSB Comeback - Donington Park GP - Race 5 - GP2

BSB Comeback - Donington Park GP - Race 5 - GP2

Vorig weekend heb ik voor het eerst weer op de motor gezeten sinds mijn crash tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen in augustus. Het waren een lange 8 weken en ondanks dat mijn pols nog niet helemaal hersteld was had ik veel zin om weer op de motor te gaan zitten. Het weer daarentegen zag er al lang van te voren slecht uit.

Photo credit: Boni

Op vrijdag hadden we twee vrije trainingen. Deze trainingen waren echter wel belangrijk want er was al aangekondigd dat er misschien door het slechte weer op zaterdag geen kwalificaties zouden worden verreden en dan zou de uitslag van de twee vrije trainingen als startopstelling worden gebruikt. De eerste vrije training was vrij vroeg op de ochtend. Het was gelukkig droog maar ook erg koud. Het belangrijkste deze sessie was om te kijken of het met mijn pols ging en vooral niet te vallen. Ik begon rustig aan en keek waar ik last had. Gedurende de sessie ging het al iets makkelijker en kon ik wat versnellen. Ik zat echter nog wel ver achter mijn snelste tijd hier maar dat hadden we wel verwacht.

Photo credit: Bonnie Lane

Voor de tweede vrije training begon het te regenen en dus konden we de tijd uit de eerste training zeker niet verbeteren. Het begon met zachtjes miezeren waardoor de baan te nat was voor slicks en te droog voor regenbanden. We besloten het even af te wachten om geen onnodige risico’s te nemen. Gedurende de sessie ging het wat harder regenen en de laatste 10 minuten van de sessie zijn we nog even naar buiten geweest om een gevoel te krijgen in de regen. Dit was voor mij de eerste keer met deze motor in de regen dus belangrijke data. Na de sessie kregen we te horen dat de kwalificatie op zaterdag ochtend inderdaad niet verreden zou worden. Omdat er veel regen in de middag voorspeld was wilden ze zoveel mogelijk races in de ochtend rijden. We hadden nog wel 10 minuten warm-up ’s ochtends vroeg en de eerste wedstrijd al om half 12.

Photo credit: Raceline Images

De warm-up was ook al nat en we zijn wel even naar buiten geweest maar zonder te veel risico’s te nemen want er zat maar erg weinig tijd tussen deze sessie en de eerste wedstrijd. Toch werd het gevoel alweer wat beter. Ook de race zou nat verreden worden. Het was eigenlijk meer zwemmen dan racen. Gedurende de inlap begon het erg hard te regenen maar de wedstrijdleiding besloot om de wedstrijd toch van start te laten gaan. Ik moest helemaal van plek 25 omdat de tijd uit de eerste vrije training bepalend was. De eerste paar bochten kon je geen hand voor ogen zien, het was je voorganger volgen en hopen op het beste. Na een of twee ronden kon ik me op mezelf gaan focussen en in mijn eigen ritme komen. Elke ronde haalde ik wel iemand in en zo kwam ik langzaam maar zeker naar voren. Halverwege de race had ik zowel naar voor als naar achter een vrij groot gat, ik zag mijn voorganger nog wel maar kon niet de risico’s nemen om het gat dicht te rijden. Het regende nog steeds ontzettend hard en de baan was in slechte conditie. Ondertussen was ik nu ook helemaal doorweekt en moest ik nog een halve race. Ik kon mijn tempo goed vasthouden en zo reed ik veilig naar een 11e plek algemeen en een 6e plek in mijn klasse, zeker niet verkeerd dus! We waren erg tevreden met dit resultaat. De rest van de races die dag werden afgelast door de slechte omstandigheden waar wij net in geracet hadden. Dit betkende dus dat er een hoop wedstrijden op zondag gereden moesten worden en daarom werd onze warm-up op zondag ochtend geschrapt.

Photo credit: Raceline Images

Op zondag ochtend regende het nog wel maar gedurende de dag werd het droger. Voor onze wedstrijd begon er een droog spoor te ontstaan en daarom besloten we op slicks naar buiten te gaan. Dit bleek al bij de inlap de goede keuze en dus wisten we dat het zwaar zou worden. We hadden pas een rustige sessie in het droog gereden en nu moesten we er gelijk vanaf het begin tegenaan. Ik had wel een goede start positie en stond voor een hoop snelle jongens. Mijn start en eerste paar bochten waren vrij goed en hier verloor ik maar 1 plekje. In het achterste gedeelte van het circuit werd ik echter twee bochten achter elkaar opzij gezet en verloor ik veel plekken. De rest van de race was een beetje een gevecht met mijn pols. Ik miste de snelheid en kon dan ook niet echt bij iemand aanpikken. Ik reed bijna de hele race alleen en bij het ingaan van de rechter bochten deed mijn pols nog veel pijn. Hierdoor kon ik niet echt ontspannen rijden en durfde ik niet de risico’s te nemen. Ik reed de eenzame race uit zonder verdere problemen maar finishte op een 22e plek algemeen en 9e in mijn klasse. Het was teleurstellend dat ik niet met de rest mee kon maar we hadden het wel al een beetje verwacht. Nu was het van belang om weer te herstellen want 10 dagen na deze wedstrijd stond de laatste race op de kalender.

Photo credit: Raceline Images

Photo credit: Raceline Images

Komend weekend is het dan alweer zover. Voor ons helaas pas de derde wedstrijd maar ook gelijk de laatste van het seizoen. Zoals gebruikelijk vind deze plaats op het GP circuit van Brands Hatch. Gelukkig een circuit dat ik vrij goed ken met de GP2. De weersvoorspellingen zien er vrij goed uit dus hopelijk kunnen we er drie mooie, droge dagen van maken.

Het tijdschema ziet er zo uit (Nederlandse tijd):

Vrijdag:
Vrije training 1: 12:10 – 12:35
Vrije training 2: 15:-00 – 15:25

Zaterdag:
Kwalificatie: 12:45 – 13:10
Race 1: 18:00 – 12 Laps (sprint)

Zondag:
Warm-up: 10:43 – 10:51
Race 2: 16:10 – 16 Laps (feature)

Alle sessies zijn live te volgen op www.britishsuperbikes.com/live-timing en de wedstrijden zijn live te zien op de Eurosport Player!

Photo credit: Bonnie Lane

 

Final race - Brands Hatch GP - Race 6 - GP2

Final race - Brands Hatch GP - Race 6 - GP2

Ongelukkig weekend op Donington

Ongelukkig weekend op Donington

0