Klik gelijk door naar


Authors

Tomas bijna in de punten op Oulton Park

Bijna punten tijdens de Britisch Superbike op Oulton Park (maar toch niet)!

Vorig weekend reed ik weer een race mee met mijn Honda NSF Moto3 bij de British Superbike op het Circuit Oulton park. Op dit circuit hebben we eerder dit seizoen al een keer meegereden. Toen was het voor mij de eerste keer op een Moto3. Data expert Walter Jansen van Raceplan (www.raceplan.nl) was er ook bij met zijn vrouw (Paula) en zoon (Joris). Hij kwam mij dit weekend helpen hoe ik mezelf moet verbeteren e om tips te geven aan de hand van de data.

Er waren weer heel veel bezoeker op Oulton Park ondanks het slechte weer op zondag.

Op vrijdag staan zoals gewoonlijk twee vrije trainingen op het programma. De eerste was ’s ochtends vroeg om 9 uur en de tweede in de middag rond half 2. Het regende een heel klein beetje toen wij de baan op moesten en dit bleef het ook een tijdje doen maar de baan was veel te droog voor regenbanden dus iedereen was op slicks naar buiten. De grip was nog niet helemaal optimaal door het beetje regen en omdat het nog vrij koud was waardoor ik ervoor heb gekozen om niet teveel risico’s te nemen en de sessie zonder te vallen uit te rijden. Mijn tijd was hierdoor niet helemaal zoals we verwacht hadden maar ik wist dat ik sneller kon. Ik was niet de enige die zo dacht want ik had een 20e plek gehaald en hier was ik niet ontevreden mee.

Samen met Walter Jansen nog even doornemen wat de aandachtspunten zijn.

De tweede vrije training ging meteen een stuk beter want ik ging er gelijk vol voor. In mijn eerste ronde reed ik meteen een tijd die vier seconde sneller was als in de eerste vrije training en ik kon me steeds blijven verbeteren. Ik eindigde uiteindelijk op een tijd van 1:52.8 en dit was als twee seconden sneller als de vorige keer op dit circuit. Ik had weer een 20e plek te pakken en we waren dan ook zeker niet ontevreden. Samen met Walter hadden we ook nog een paar puntjes waar we verbetering konden gevonden en zo sloten we toch goed tevreden de eerste dag af.

Op weg naar een 20ste tijd op het prachtige Oulton Park Circuit.

De eerste kwalificatie vond weer om negen uur plaats net als de morgen ervoor. Het was dit keer gelukkig wel helemaal droog maar de temperatuur was nog niet heel hoog. De grip was echter goed en ik kon weer een 1:52.9 rijden. Toch waren we niet helemaal tevreden omdat als we het anders aangepakt hadden we waarschijnlijk sneller hadden kunnen zijn. Wel kwam ik weer tot een 20e plek wat niet slecht was. Na de sessie heb ik weer met Walter gezeten en hebben we de data nog goed doorgekeken en een paar verbeterpuntjes gevonden en een kleine aanpassing aan de motor gedaan.

Iedere keer een beetje sneller dankzij de adviezen van Walter Jansen.

Ik was helemaal klaar voor de tweede kwalificatie en hij verliep ook redelijk zoals we gehoopt hadden want ik was goed op stoom met redelijk goede tijden. Na vijf rondjes ben ik even binnen gekomen en hebben we nog wat besproken. Toen ik weer naar buiten ging reed ik in mijn tweede ronde weer een snellere tijd van 1:52.2 en dit was goed! Helaas was de rest ook sneller gaan rijden en zakte ik drie plaatsen naar de 23e startplek. Het zat wel heel dichtbij want tot de 15e startplek zat binnen een seconde en er was dus nog van alles mogelijk in de race op zondag.

Mijn twee monteurs Steven Jones en mijn papa.

Klaar voor de tweede kwalificatie op zaterdag

Zondag konden we uitslapen want de warm-up was pas om 12:15 alleen om 8 uur begon het vreselijk hard te regenen en dat is niet meer gestopt tot 11 uur. Één ding was duidelijk, de warm-up zou nat zijn. Het ging redelijk goed alleen hadden we nog wat problemen met de voorkant in de langzamere bochten. Hij wilde daar elke keer weg glijden. Na de sessie hebben we een aanpassing gedaan die dit zou moeten verhelpen.

Het bleef droog en dus gingen we op slicks naar buiten voor de race. Ik reed de baan op voor mijn verkennings ronde en bij de tweede bocht begon het te storten. De baan was zeiknat en ik ben zo langzaam mogelijk naar de startgrid gereden. Op de startgrid hebben we snel de wielen gewisseld en de natte setting erin gezet. We waren er klaar voor toen we terug naar de pitstraat gestuurd werden omdat de baan te nat was en ze hem eerst droger wilde maken. Na tien minuten in de pitstraat gewacht te hebben mochten we de baan weer op. Opnieuw een verkennings ronde en een warm up lap.

Hoe zo nat? Wachten in de pitlane nadat de eerste start afgebroken was door de enorme regenbui.

Ik had een vreselijke start en verloor heel veel plekken. Ik maakte er in de eerste ronde wel weer een paar goed en gedurende race vocht ik mezelf naar voren toe. Ik kwam steeds beter in mijn ritme en ik was onderweg naar de 14e plek toen ik voor de tweede chicane net iets teveel wilde en mijn motor onderuit remde. Dit was natuurlijk heel jammer want het ging net super goed maar ook dit hoort bij het racen, we waren wel tevreden en dit is ook belangrijk want het ging echt goed!

Na de crash alles schoonmaken en repareren zodat we weer konden rijden op Anglesey Circuit afgelopen vrijdag.

Ik wil Walter heel erg bedanken voor de hulp en de tips die hij heeft gegeven dit weekend en ook Steven Jones want hij heeft geholpen met het schoonmaken en klaarmaken van de motor!

Every Outing Needs a Plan
— Walter Jansen - www.raceplan.nl

Anglesey Circuit - Wales

Deze vrijdag reden we een trackday op Anglesey. Ook Dan Jones was er, hij rijdt ook Moriwaki en woont hier in Wales. Het was bewolkt ’s ochtends maar het klaarde snel op. Het nadeel van dit circuit is, is dat het aan de zee ligt en het waait de hele dag heel erg hard waardoor het koud is en moeilijk om te rijden dit was wel lastig maar ook wel goed om hiermee te leren racen want als je ooit een race hebt op zo’n circuit weet je hoe je er mee om moet gaan. We hebben rustig aan gedaan en niet teveel risico’s genomen omdat we hierna nog door moeten naar Cadwell Park. Ik heb de dag zonder problemen uitgereden en we hebben nog een kleine aanpassing gedaan aan de set-up. ’s Avonds hebben we remblokken vervangen, de ketting vervangen, olie ververst en de hele motor nog een keer schoon gemaakt zodat hij helemaal klaar was voor Cadwell Park volgende week.

Elbow down op Anglesey - foto Annemiek de Vries van DAT Photograpy.

Anglesy, een mooi circuit direct aan de Ierse zee.

Zaterdag en zondag hebben we Dan geholpen want die reed een Race met zijn Moriwaki op Anglesey. Het was heel gezellig en het was leuk om Dan te kunnen helpen!

Dan Jones op de Ten Kate Moriwaki - tweemaal tweede in zijn GP125 klasse.

Volgend weekend is het Bank Holiday in Engeland en daarom vind de race op Cadwell Park plaats op zaterdag, zondag en maandag. Ik heb er heel veel zin en de baan lijkt me ontzettend gaaf. Ik ga er weer vol voor om een goed resultaat neer te zetten!!!

SPRING!!!! Cadwell Park Circuit.

Moto3 training op circuit Zolder in Belgie

0