Klik gelijk door naar


Authors

Tomas #98 volop in de punten in Donnington

Volop in de punten in Donnington

Afgelopen weekend is het weer begonnen! Ik heb de eerste twee races van het Hel British Motostar Championship verreden op het Britse circuit Donington Park, dit is een oud GP circuit waar elk evenement  weer duizenden bezoekers op afkomen, of het nou mooi weer is of regent. Wij hadden geluk met het weer dit jaar en we kunnen tevreden terugkijken op mijn eerste wedstrijd als vaste rijder in het Hel British Motostar Championship.

Donington Park: klaar voor race 1 & 2

Op donderdag nacht zijn wij vertrokken samen met Jorel Boerboom, die ook Moto3 rijd, naar de boot in Calais. Deze hadden we om 06:45 en eenmaal aan de overkant in moesten we nog 4 uur door Engeland rijden. Het weer was nog niet helemaal super en zo moesten we ook de tent in een klein beetje regen opzetten, snel alles klaarmaken en toen de motor gereed maken voor de eerste vrije training op zaterdag ochtend.  Dit was ook voor ons de eerste keer dat de motor helemaal in de nieuwe kleuren te zien was en we zijn heel tevreden over het resultaat! Ik wil Dubbeldam Truckcoating heel erg bedanken voor het super spuitwerk,  Forma, HJC en Macna voor het kledingpakket!

Macna racepak, Forma laarzen en een HJC helm, klaar voor de eerste outing

Het was nog vrij koud zaterdag ochtend maar gelukkig wel droog, eerst nog een rondje hardlopen samen met Jorel en Jerry van der Bunt en om negen uur de rijders briefing, hierin werden alle algemene regels nog een keer verteld en moesten we op de foto voor het programmaboekje.

Om 11 uur was het dan eindelijk zover, de eerste vrije training van 2015. Donington is een snelle baan waar het belangrijk is om vloeiend te rijden, dit ligt mij wel maar helaas hadden bijna alle rijders al op deze baan getest een aantal weken geleden. Toch kreeg ik de baan snel onder de knie en wist ik meteen al een 21e plaats te rijden in een startveld van 37 man. Het was pas de eerste sessie voor mij en daarom waren we hier toch wel tevreden mee. Helaas hadden we al meteen een probleem want met mijn uitlaat maakte mijn motor teveel geluid, het maximale was 109 dB en wij hadden 111 dB, voor de eerste kwalificatie later die middag hebben we de originele uitlaat weer gemonteerd, helaas had ik hier veel minder vermogen mee, zeker onder in mijn toerental waardoor de motor in de twee laatste hairpins heel erg haperde voordat hij optrok, ondanks dit wist ik mijn tijd toch met ruim twee seconden te verbeteren en schoof ik een plekje op naar de 20e plaats. ’s Avonds kregen we het goede nieuws te horen dat we nog een uitlaat van Brian Slooten mochten lenen, dit scheelde een hele hoop vermogen en daarom wil ik heb erg bedanken!

De eerste kwalificatie zit erop.

Zondag hadden we de tweede kwalificatie en de eerste race, het was weer vrij koud en bewolkt maar toch was ik meteen sneller, ik bleef versnellen tot er een rode vlag situatie ontstond, hierna zette ik nog wel een snellere tijd neer maar in de laatste ronden werd ik toch weer twee plekken achteruit gezet omdat ze net iets sneller waren in de laatste ronden, dit resulteerde weer in een 20e plek.

Het begeleidingsteam op de pitmuur tijdens de vrije training

Het begeleidingsteam op de pitmuur tijdens de vrije training

Avondeten met het hele team, de Jones Brothers en Jorel en Robert Boerboom

Voor de eerste race had ik een goede start, ik maakte meteen een paar plekjes goed en zat gelijk in een snel ritme, dit resulteerde in een snelle tijd. Ook vielen er gelijk een paar mensen waardoor ik nog verder naar voren kwam, ik reed de gehele race met drie man waarin geregeld van plekje werd gewisseld. Helaas kon ik hierin niemand voorblijven maar ondanks dat werd ik toch 12e totaal en 11e in de Moto3 klasse! Hier was ik onwijs blij mee en ook had ik mijn tijd weer een stuk aangescherpt! Wel had ik een aantal problemen dat de motor begon te glijden aan de achterkant in een aantal bochten waar je onder een hoge hellingshoek licht met het gas open. ’s Avonds heb ik met Jerry van de Bunt, die mij en Jorel Boerboom helpt als dataman en monteur, dit besproken en zo een aanpassing gedaan. Ook hebben we de motor nog iets verder voorover gezet zodat hij makkelijker in zou sturen en het was aan mij om maandag, paasdag, in de warm-up gelijk snel te rijden om dit uit te proberen.

Klaar voor de race.

Dit lukte goed, ondanks dat de warm-up maar 8 minuten, en dus 3 volle ronden, was heb ik toch goed in mijn tempo kunnen komen en een snelle tijd neer kunnen zetten, hiermee had ik de 16e tijd en wisten we dat de aanpassing gewerkt had.

In de tweede race was mijn start wat minder, hierdoor verloor ik een plekje en kwam ik niet snel de eerste bocht door. Voor onze race was er een blok kapot gegaan waardoor er een heel oliespoor door het snelste gedeelte van de baan lag, hier ga je vol gas in de 6e versnelling van een berg af en hierdoor konden we niet de ideale lijn pakken op dit gedeelte. Toch maakte ik meteen een paar plekken goed in de eerste ronden en zo kwamen Mike Brouwers en ik samen in een gevecht terecht waarbij regelmatig van plaats werd gewisseld, Mike moest lossen en zo kwam ik in een ander groepje terecht met twee Engelse jongens. Ik kon ze wel bijhouden maar steeds net niet passeren, ook in deze race kwam ik net achter ze over de finish maar ik was wel 17e totaal en 15e van de Moto3 waardoor ik weer een puntje gehaald heb!

Race 2: deze mannen moet ik zien in te halen.

Mijn doelstelling voor dit weekend was twee keer in de top 15 rijden en dit is gelukt, ik ben daarom ook tevreden want voor het eerste weekend in de Bristish Superbike is dit zeker niet slecht!

De volgende twee races zijn op het Indy Circuit van Branch Hatch, dit is over twee weken en ik kan nu al niet meer wachten!

Op weg naar Brands Hatch voor Race 3 & 4

Eindelijk het gaat beginnen!

0