Klik gelijk door naar


Authors

Race 1 - Silverstone National - British GP2

Race 1 - Silverstone National - British GP2

Het is weer begonnen! Na twee seizoenen bijna niet gereden te hebben zijn we vorig weekend eindelijk weer positief aan het jaar begonnen! Dit jaar komen we weer uit in het British GP2 kampioenschap van de British Superbike op de Chassis Factory Chrome Light GP2 machine en afgelopen weekend vond het eerste raceweekend plaats op het nationale circuit van Silverstone. Sinds een aantal jaar rijden we niet meer het volledige circuit en dat is erg jammer want het nationale circuit bestaat maar uit drie rechter bochten en 1 linker. Het mooie snelle deel van Silverstone slaan we over en we blijven met het langzame deel over. Ondanks dat had ik er onwijs veel zin in om weer op het startveld te staan maar het weekend verliep niet helemaal zonder slag of stoot.

De weersvoorspellingen voor het hele weekend waren super goed. Waar we de afgelopen jaren nog wel eens met temperaturen rond het vriespunt gereden hebben was het dit hele weekend rond de 17 graden. Het waaide wel stevig wat de omstandigheden af en toe wat verraderlijk maakten maar het feit dat we de korte broek aan konden maakte een hoop goed.

Op vrijdag stonden er twee vrije trainingen op het programma. De week van te voren was er al een test geweest op dit circuit waar wij helaas niet bij konden zijn, het tempo van de andere rijders lag daarom meteen erg hoog en ik moest gelijk aan de bak om mee te komen. Het was gelukkig niet zo lang geleden dat we nog in Frankrijk waren wezen testen dus het gevoel met de motor was er wel al. Toch was deze baan weer heel anders dan die in Frankrijk en de afstelling van de motor beviel nog niet helemaal goed. Toch sloot ik deze training niet geheel ontevreden af op een 26e plek algemeen en een 5e plek in de GP2 klasse.

De prachtige Chassis Factory

Voor de tweede vrije training was het een stuk harder gaan waaien wat de baan iets minder snel maakte. We hadden een nieuwe achterband gestoken om goed aan de snelheid te kunnen werken en de verbeteringen die we aan de motor hadden gemaakt leverden alweer wat tijd op. Omdat deze baan zo kort is, tijden net onder de 1 minuut, konden we in de sessie van een half uur onwijs veel rondjes rijden. Ik kon veel dingen proberen maar had nog moeite met het afdraaien van de motor in de lange bochten. Hierdoor kon ik minder snelheid meenemen en verloor ik veel tijd op de andere rijders. Toch kon ik me steeds weer wat verbeteren en eindigde ik 0.8 seconden sneller dan in de eerste vrije training op de 25e plek algemeen en weer 5e in mijn klasse.

Voor de kwalificatie op zaterdag ochtend moesten we nog een hoop verbeteren aan de motor. We hadden wat ideeën om te proberen en besloten om een redelijk grote stap te maken in de hoop van een goede verbetering. Om dit eerst uit te proberen ging ik met de gebruikte achterband van vrijdag naar buiten om te kijken of de verandering ook echt beter was en zou ik halverwege de sessie binnenkomen om de nieuwe achterband te steken voor de echt snelle rondjes. De verandering die we gedaan hadden zorgde er inderdaad voor dat de motor beter afdraaide maar het nadeel was dat ik wat grip verloor aan de achterkant. In de vijfde ronde ging het fout bij het uitkomen van de laatste bocht. De motor stapte hard weg aan de achterkant en ik werd langs de zijkant van de motor gegooid. Eenmaal op de grond neergekomen kwam de motor nog een keer over mijn schouder en hoofd heen. De schade aan mijzelf viel gelukkig mee, een grote schaafwond op mijn schouder was niet prettig maar ik kon gelukkig wel nog rijden. De spullen waren helaas minder want ik schreef een gloednieuwe helm, pak en kuipenset af. Daarnaast was het ook een domme fout om al zo vroeg in de kwalificatie te vallen want hierdoor had ik nog geen snelle tijd gezet en moest ik starten als 29e algemeen en 6e in mijn klasse.

Een flinke klap met mijn hoofd op het asfalt.

De schade aan de motor viel gelukkig enigszins mee en alles was op tijd klaar voor de wedstrijd laat op de zaterdag middag. Dit was voor mij weer de eerste start in anderhalf jaar dus hij verliep niet helemaal super. Toch kon ik gelijk in de eerste paar bochten weer wat plekjes goedmaken. In de beginfase van de race had ik nog weinig grip aan de achterkant en ook het vertrouwen was niet optimaal na de crash. Hierdoor verloor ik al snel de aansluiting met de jongens voor me en reed ik een eenzame race. Gedurende de race kon ik me wel steeds verbeteren en zo kwam ook het vertrouwen steeds beter terug. De rijders voor mij zakte in naarmate de race vorderden terwijl ik juist kon blijven versnellen alleen hadden ze in het begin al teveel gewonnen waardoor ik ze uiteindelijk niet meer kon bijhalen en finishte als 18e algemeen en 4e in mijn klasse.

Voor het eerst in anderhalf jaar op de grid

De wedstrijd op zondag verliep een stuk beter. Ik had een betere start en kon gelijk weer wat plekjes goedmaken. Met het gewonnen vertrouwen kon ik dit keer wel net bij de groep voor mij blijven. Ik moest hard werken om het tempo bij te houden en kon dan ook alleen achter in de groep blijven hangen en niet meevechten voorin. Ik wist echter dat veel rijders gister aan het eind van de wedstrijd terugzakten en op zondag is de race zelfs altijd nog langer. Ik merkte dat naarmate de race vorderde ik steeds makkelijker in het groepje kon blijven en langzaam maar zeker kon ik me naar voren werken. De groep werd wat uit elkaar getrokken maar ik kon steeds het gaatje naar de gene voor me dichtrijden en hem inhalen. Uiteindelijk was de race weer net een paar ronden te kort want in de laatste ronde kwam ik op 0.7 seconde van de derde plek in mijn klasse over de finish, minder dan een seconde van het podium af. Algemeen finishte ik als 15e.

Ik was zeer tevreden over de tweede race maar het is zonde van de fout in de kwalificatie waardoor we op zaterdagmiddag achter de feiten aanliepen. Als ik niet gevallen was had ik misschien nog een grotere stap kunnen maken naar zondag en hadden we op het podium gestaan. Desondanks ben ik blij met hoe het weekend verlopen is. Het voelt goed om weer in dit snelle kampioenschap mee te doen en ik kan niet wachten tot de rest van het seizoen. We staan nu zelfs op een derde plek in het kampioenschap.

De volgende wedstrijd komt alweer snel, namelijk volgend weekend van 30 april tot 2 mei. Dit is een feestdag in Engeland en daarom wordt de hoofd wedstrijd op maandag verreden. We rijden op het gave circuit van Oulton Park wat veel hoogteverschil heeft en onwijs krap is. Hier ben ik al wat vaker geweest met de GP2 dus ik heb er heel veel zin in om de stijgende lijn van vorig weekend door te zetten!

Race 2 - Oulton Park - British GP2

Race 2 - Oulton Park - British GP2

Val de Vienne Test & British GP2 2022

Val de Vienne Test & British GP2 2022

0