Klik gelijk door naar


Authors

Wisselend weekend op Brands Hatch Indy

Wisselend weekend op Brands Hatch Indy

ENGLISH VERSION BELOW

Afgelopen weekend vond het derde raceweekend van de Hel Motostar British Championship plaats op het Indy circuit van Brands Hatch. Dit is zeker niet mijn favoriete circuit maar ondanks dat ging het toch best redelijk. De weersvoorspellingen waren weer niet al te best en het was dus maar weer hopen op goed weer.

De vrijdag ochtend begon goed. Mijn nieuwe pak paste goed en zat meteen lekker. We hadden pas om tien over elf de eerste vrije training dus we konden een beetje uitslapen en ons op het gemak klaar maken voor de vrije training. Ik begon lekker en reed redelijke rondentijden. Na een paar rondjes even naar binnen om de gearing aan te passen want die stond iets te kort. Daarna weer naar buiten om nog even aan te zetten en mijn tijd aan te scherpen. Ik eindigde deze sessie op een 16e plaats algemeen en een 15e plaats in mijn klasse maar alles stond ontzettend dicht op elkaar dus er was nog niet veel te zeggen. Een paar tienden van een seconde leverde je zo 6 plaatsen op. Wel was ik al sneller als ik vorig jaar het hele weekend geweest was dus dat was een goed begin!

A good start at Brands Hatch Indy with my new D-Race leathers!
Picture: Christopher Brown / Raceline Images

De eerste kwalificatie van het weekend stond laat in de middag op het tijdschema. Ik ben even binnen gekomen gedurende de sessie om een aanpassing aan de voorvering te doen. Deze aanpassing zou zorgen dat de motor beter de hobbels zou opvangen tijdens het insturen en dit bleek inderdaad goed te helpen! Ik had een beetje last met een goed sleepje vinden waardoor ik uiteindelijk mijn snelste ronden alleen reed. Ondanks dat wist ik mezelf toch weer met ruim 0.6 seconden te verbeteren. Dit is een hoop tijd op zo’n kleine baan maar ondanks dat bleef ik toch op de 15e plek in mijn klasse staan en zakte ik zelfs naar de 19e plek algemeen. Toch stond alles nog erg dicht op elkaar en had ik er vertrouwen in dat ik nog verder naar voren zou kunnen komen in de tweede kwalificatie.

Alwasy looking for a slipstream!
Picture: Christopher Brown / Raceline Images

Dit bleek inderdaad zo te zijn. Ondanks dat het erg hard waaide in de tweede kwalificatie en het nog vrij koud was wist ik me nogmaals met 0.4 seconden te verbeteren. Nadat ik even binnen was geweest om tot rust te komen en te plannen hoe we het laatste deel van de sessie wilden aanpakken ging ik naar buiten en vond een goed sleepje bij Brian en Dani. Ik was iets sneller als Dani in het eerste gedeelte maar ik kon mooi van zijn slipstream gebruik maken. Ondanks dat ik mezelf weer goed verbeterd had bleef ik op de 15e plek in mijn klasse staan. Wel steeg ik vier plekken algemeen naar de 15e plek algemeen. Hier waren we erg tevreden mee want ik was maar liefst 1.3 seconden sneller als vorig jaar!

Cooperation with Brian to help each other get faster laptimes!
Picture: Christopher Brown / Raceline Images

Onze race stond pas om kwart voor 5 op het tijdschema. Vlak voor onze race begon het te spetteren. Het was niet veel maar het kon zo doorzetten. Dit spetteren ging ongeveer 45 minuten door tot onze race. Ondanks dat gingen we toch op slicks de baan op. Al in mijn sighting lap bleek dat er maar weinig grip was en iedereen reed dan ook op eieren naar de start-grid. Ook daar bleef het spetteren en hebben we besloten om net zoals bijna de gehele grid te wisselen naar regenbanden. Er waren maar vijf rijders die het op dat moment aandurfde om op slicks te blijven staan, helaas hadden die vijf mensen wel gelijk… toen onze race startte stopte het met regenen en kwam zelfs de zon door. De baan droogde snel op en de mensen op regenbanden waren kansloos. Ik had niet zo’n goede start en had moeite met de regenbanden op het droge. Ik had weinig vertrouwen en werd in een groepje voorbijgereden. Ik kon mezelf herstellen en haalde het hele groepje snel weer in. Helaas kwam ik net iets te kort om ook de laatste van het groepje in te halen en werd ik 17e in mijn klasse en algemeen. Hier was ik absoluut niet tevreden over want we hadden het risico moeten nemen en op slicks moeten blijven staan ondanks dat dat een moeilijke beslissing is op dat moment. Ondanks dat zijn we toch weer een ervaring rijker en weten we hoe het de volgende keer aan gaan pakken. Door deze slechte race was de startpositie voor de zondag race ook niet goed en moest ik beginnen aan race twee op een 21e plek.

Hard Braking into the second corner
Picture: Christopher Brown / Raceline Images

Ook de warm-up verliep absoluut niet vlekkeloos. Na mijn crash op Oulton Park hebben we problemen gehad met een stotterende motor maar nu in de warm-up werd het wel heel erg. De motor stotterde heel erg en er viel bijna niet mee te rijden. Ondanks dat wist ik toch een snelle ronde neer te zetten die goed was voor de 13e plek. Na de warm-up hebben we de quickshifter vervangen omdat we dachten dat daar het probleem in zou zitten en dit bleek uiteindelijk ook de goede oplossing.

Tijdens de tweede race was mijn start een stuk beter, ik verloor een plekje maar wist er meteen weer twee goed te maken. In de rest van de ronden haalde ik nog twee mensen in en ik had goed zicht op het groepje voor me. Helaas door een zware crash in de eerste bocht kwam de safety car op de baan en moesten we allemaal aanschuiven. Helaas kende het merendeel van het veld de regels niet goed en werd het een grote chaos waarbij iedereen op andere plekken eindigde. Hierdoor klopte er niets meer van en de jongen voor me liet ook nog een gat vallen op het groepje daarvoor. Meteen in de eerste bocht na de safety car wist ik hem in te halen waarna ik het gat snel dicht reed. Daarna kwamen we in een hevig gevecht terecht waarbij ik hard moest vechten tegen de snelle KTM’s. er waren drie ex Grand-Prix KTM’s die ontzettend snel waren op het rechte stuk waardoor ik geen kans had om ze in te halen en weg te rijden, ondanks dat ik sneller was in de bochten. Dit was erg jammer maar ik was blij met het eerste deel van de race en mijn 15e finishplek die ik behaalde vanaf de 21e plek.

Looking forward to the next race!
Picture: Christopher Brown / Raceline Images

Het is altijd leuk als er fans langskomen en dit weekend hadden we het genoegen om Lucas, Kevin en oud monteur Jerry te ontvangen in ons team. Het was heel gezellig en ik hoop dat jullie hebben genoten van het weekend en weer wat meer inzicht gekregen hebben in ons race wereldje!

Always nice when friends come by to have a look!

De komende weken hebben we niet zoveel te doen want de volgende race staat pas in het weekend van 24 juni op de kalender. Dan reizen we af naar Schotland voor de race op Knockhill. Ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan en Knockhill vind ik een mooi circuit met veel hoogteverschil dus ik heb er veel zin in!

Omdat we de komende tijd toch geen race hebben sta ik volgend weekend op 4 juni op de open dag van Dubbeldam Groep. Dit superbedrijf steunt mij al meerdere jaren met het spuiten van mijn kuipen en ze zorgen er altijd voor dat alles er tip-top uit ziet!  Dubbeldam Groep is gespecialiseerd in schadeherstel, spuitwerk en reclame en staat garant voor een super kwaliteit! Als je tijd heb kom dus zeker even kijken!

ENGLISH VERSION:

Mixed fortunes at Brands Hatch

It was a case of positives and negatives at round 3 of the championship at the Brands Hatch Indy circuit in Kent. The weekend started well enough with a progressive session in first free practice on Friday morning as I settled into riding at a circuit that I did not find particularly easy last year. A few issues with suspension in the corners were causing some problems in the first qualifying session but my times showed an in improvement of 0.3 seconds on my best from 2015 which was pleasing and showed some real progress.

icture: Christopher Brown / Raceline Images

The suspension problems continued into the second qualifying session on Saturday morning, however we made some changes to the settings which while not solving the problem altogether certainly improved things and I was pleased to complete the session by shaving a further 0.6 seconds of my previous best. Strong winds caused some further issues but overall I was happy to keep pace with the other riders and satisfied with an eventual qualification place of 15th.


There had been some showers prior to the start of race one but nothing too heavy so I opted to start on full slicks, however as we lined up on the grid there was further rain which changed the track conditions. Along with everyone but six riders who stayed on slicks, we took the decision to change to full wets and gambled on the conditions staying damp. However, unfortunately this turned out to be the wrong choice and I struggled throughout the race as for grip. I did manage to make some progress in the final few laps but ended the race out of the points in a slightly disappointing 17th place.

Disappointing race one in difficult condition
Picture: Christopher Brown / Raceline Images

Sunday warm up went well and I felt good as the session progressed despite a few minor problems with engine misfire. To try and remedy the problem we changed the quick shifter which improved things a lot and I felt relatively confident heading into the race. 
Race two began with a good start and I was pleased to be keeping pace with the majority of the leading pack in the opening laps. However, the safety car was called out following a big spill that took out a few riders, but again I was pleased to keep pace in the re-start. I was much improved through the corner sections but struggled to compete fully on the straights, -especially against the KTMs who were superior on top end power. I came home in 15th place so overall I was happy with a solid finish and a big overall improvement for this particular circuit.

Pre-race tips from British Superbike rider Lee Jackson!

Next up is Knockhill in Scotland on the 24th-26th June. This is a great track in beautiful surroundings that I really enjoyed last time out and I am really looking forward to racing there again.

Moeilijk weekend op Knockhill Racing Circuit.

Moeilijk weekend op Knockhill Racing Circuit.

Wisselend Oulton Park, maar wel weer in de punten!

Wisselend Oulton Park, maar wel weer in de punten!

0