Klik gelijk door naar


Authors

Het Supersport debuut van Tomás de Vries in de OW Cup!

Het Supersport debuut van Tomás de Vries in de OW Cup!

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover, mijn eerste race op de 600cc supersport in Assen!

Assen is voor mij een heel bekend circuit maar met de supersport was het voor mij de eerste keer. Ondanks dat kon ik niet wachten om weer aan de slag te gaan en ondanks dat het pas de tweede keer op de supersport was had ik er vertrouwen in dat we het goed gingen doen.

We vingen het weekend aan met een dag testen op Assen. Deze dag bestond uit vijf sessies. Het weer was niet super, veel wind en af en toe een paar druppeltjes. We begonnen de dag rustig en de eerste sessie was dan ook voornamelijk vertrouwd raken met de baan en de motor weer beter leren kennen. Elke ronde was ik iets sneller en we sloten de training ook tevreden af. De tweede sessie begon het te spetteren en toen we de baan op gingen regende het achterop het circuit ook een beetje. Het was alleen nog maar een testdag en besloten dus om naar binnen te komen en de sessie aan ons voorbij te laten gaan. De rest van de dag bleef de progressie daar en elke sessie waren we weer een aantal seconden sneller en we sloten de dag tevreden af met een tijd van 1:52.

De racedag bestond uit twee kwalificaties en een race. De weersvoorspellingen waren niet super en heel de dag waaide het ook heel erg hard wat het moeilijk maakte om de motor te berijden. Daarnaast was de temperatuur ook erg laag wat het moeilijk maakte. Al met al dus verre van goede omstandigheden voor deze eerste race.

’s Nachts had het geregend en de baan was nog niet helemaal droog toen wij aan onze eerste kwalificatie begonnen. We besloten om geen risico’s te nemen en om op regenbanden naar buiten te gaan. De voorspellingen voor de rest van de dag was droog en de tijden zouden dus ook sneller gaan zijn in de tweede kwalificatie. Het gevoel op de natte baan was goed en rustig bouwde ik de sessie op. Na een aantal ronden was de baan echter te droog geworden voor de regenbanden en besloot ik om naar binnen te komen.

Meer ruimte dan op de Moto3 is een grote vooruitgang!

Ook de tweede kwalificatie spetterde het weer. Ik besloot om er gelijk voor te gaan en mijn eerste ronde was dan ook gelijk de snelste van het hele weekend. De wind maakte het lastig om aan goede tijden te komen en we hadden een paar probleempjes met een wijd lopende motor en het pompen van de achterkant van de motor. Samen met lichte regen lukte het niet meer om mijn tijd aan het einde van de sessie te verbeteren en ik eindigde deze sessie op een 22e plek. Niet optimaal maar we wisten wat we konden verbeteren en hadden vertrouwen in de race.

Het 2017 team werkt super!!!

Mijn eerste race op de supersport. Ik kwam goed van de plek maar liet de koppeling iets te snel opkomen waardoor de voorkant van de motor omhoogkwam en ik tijd verloor. In de eerste bocht ging ik weer een paar man buitenom voorbij en zat toen vast achter Brian Eusman. Hij remde heel laat en ik kon lange tijd niet langs hem komen. Toen ik er eenmaal voorbij was had ik een gat naar Arne voor mij en een aantal seconden daarvoor zat Eduard. Nu ik eindelijk mijn eigen ritme kon rijden gingen de tijden snel omlaag en ik kon zonder te pushen dan ook naar Arne rijden. Samen met hem lukte het ons om rondje bij rondje het gat op Eduard te verkleinen. Twee ronden voor het eind van de race haalde we hem allebei in en ging het gevecht met zijn drieën verder. In de laatste ronde lukte het me om de motor langs die van Arne te persen en zo ging ik als eerste van de drie op de laatste bocht af. Ik wist dat Arne ging proberen om mij uit te remmen en hield de motor expres extra lang links. Arne haalde mij inderdaad in maar ging veel te hard en schoot rechtdoor. Hierdoor kon ik hem achterlangs terug kruisen en wist ik als eerste van het groepje en als 16e totaal over de finish te komen. Ik verbeterde mijn tijd met twee seconden en eindigde het weekend op 1:48. Dit is nog maar 4 seconden langzamer als de race winnaar en dat tijdens mijn eerste weekend!

Ook in de Supersport is 'Close Racing' de standaart! 

De volgende wedstrijd is op 6 mei. Ook dan weer rijden we op Assen en is de entree gratis! Kom dus gerust langs, de koffie staat klaar!

Ik kan niet wachten om weer op de motor te klimmen en progressie te blijven boeken!

Opnieuw verbetering op Assen!

Opnieuw verbetering op Assen!

0