Klik gelijk door naar


Authors

Race 9, 10, 11 en 12 op Spa-Francorchamps

Hallo vrienden van Tomas,

Dit lange hemelvaart weekend reed ik vier dagen op het circuit van Spa Francorchamps met mijn Yamaha R125. Op donderdag en vrijdag hadden we twee trainingsdagen en op zaterdag en zondag stonden de negende, tiende, elfde en twaalfde race van de SOBW Yamaha R125 Cup.

Op woensdag avond kwamen we rond tien uur aan, Noah, Iwan en Collette waren al op het circuit en ik, mijn vader en mijn moeder hebben van Iwan allemaal een hele gave trui van Westland Racing Team gehad als teamkleding!

Allemaal prachtige teamkleding van Stichting Westland Racing gesponsord door Iwan Disselkoen Timmerwerken

Donderdagochtend was het mooi weer, het zonnetje scheen en te temperatuur was lekker! Ik had meteen vanaf het begin weer een goed gevoel met de motor, ik ging lekker rond en draaide goede tijden ondanks dat het nog vroeg was. Er lag net nieuw asfalt op het circuit dus er waren bijna geen hobbels meer en dit was wel heel fijn! Ik kon lekker trainen en ik was snel. Ik had nog een paar bochten waar ik nog iets moest verbeteren om het komende weekend goed voorin mee te kunnen doen maar ik was na deze dag dan ook zeer tevreden! Ik was sneller dan ooit hier en het gevoel was heel goed! ’s Middags waren ook Jorel, Timo, Thom en Alain aangekomen, zij sliepen in een huisje en ’s avonds zijn we daar nog even wezen kijken.

In het huisje op de PlayStation van Jorel

Ook vrijdagochtend zijn we weer vroeg opgestaan want ik wilde gelijk de eerste sessie rijden omdat het ’s middags waarschijnlijk heel druk zou worden. Ik ging gelijk weer lekker rond alleen de weersomstandigheden waren een stuk minder. Het spetterde een beetje en het was bewolkt maar ik merkte meteen dat op dit asfalt een paar spettertjes heel weinig invloed hebben. Ik reed met gemak rondentijden in de 56 seconden. De rest van de dag was het gelukkig wel lekker weer en toen mijn achterband op begon te raken heb ik leuke sessies met Jorel gereden waarbij we lekker hebben spelen op de motor met inhalen etc. in de een na laatste sessie kreeg ik opeens problemen met de motor, voor de hair pin schakelde mijn af en toe niet meer terug naar de tweede versnelling waardoor ik deze bocht niet goed kon nemen. Eigenlijk wilde ik na deze sessie stoppen maar na wat aanpassingen aan het schakelpookje dat tegen de tandwielbeveiliger liep ben ik nog even naar buiten gegaan om te testen of hij nu wel goed was. Dit was gelukkig zo en daarna hebben we banden gewisseld omdat ze nu wel echt versleten waren. ’s Avonds zijn we met alle vijf de families van het Westland Racing Team naar de pizzeria geweest in het dorp. We hebben gezellig gegeten en ’s avonds zijn we bij het huisje in de sauna geweest, dit was heerlijk na twee dagen racen en daarna ben ik ook in het huisje blijven slapen.

Op donderdag en vrijdag heb ik zo'n 150 rondjes kunnen trainen.

De volgende morgen was het zover, de negende en tiende race stonden op het programma. De vrije training begon waardeloos! Ik had nieuwe banden en toen ik de derde bocht rustig instuurde was ik meteen mijn voorkant kwijt en lag ik alweer in de grindbak….. gelukkig konden we de motor snel repareren en kon ik nog even de baan op. Ik draaide gelijk weer goede tijden waardoor ik alsnog op een 12e plek zat maar dat was goed want de 2e tot de 12e plek zaten binnen een halve seconde van elkaar. De kwalificatie ging al wat beter maar ik had totaal geen grip met mijn voorband waardoor ik hem elke ronde bijna kwijt was. Ik kon bij Bart aanpikken toen hij me voorbij kwam en hierdoor had ik met veel risico een goede ronde kunnen zetten.

Ik had een vijfde tijd maar meteen na het rechte stuk ging ik aan het einde van het rechte stuk heel hard onderuit, je komt hier vol gas in de zesde versnelling aan, de motor begon te rollen en stuiterde over de banden stapel heen…. Ikzelf lande niet lekker op mijn heup en die deed dan ook aardig veel pijn! De motor was helemaal kapot en ik wil mijn vader, Dirk, Robert en Iwan dan ook heel erg bedanken dat zij mijn motor voor de race weer helemaal klaar hebben kunnen maken zodat ik weer kon rijden!!!

De motor was echt behoorlijk kapot maar door de hulp van Iwan, Robert en Dirk kwam het toch nog goed.

Ik startte vanaf een vijfde plek en ik had een goede start en kon het tempo redelijk volhouden maar door mijn pijnlijke heup kon ik mijn benen niet goed gebruiken tijdens het rijden en moest ik alles met mijn armen doen. Dit hou je wel ongeveer vier rondjes vol maar daarna sloeg de vermoeidheid in mijn armen toe. Ik kon niet meer mijn rempunten halen en ook het van richting veranderen van de motor ging lastig. Ik vocht voor wat ik waard was en dat resulteerde in de eerste race in een tiende plek. Toen ik van de motor af kwam was ik helemaal gesloopt en had ik veel pijn aan mijn heup maar ik wilde de tweede race toch rijden en ook toen had ik weer een goede start maar al snel begon ik het weer te voelen in mijn armen. Ik vocht weer zo hard als ik kon en dit keer werd ik negende. ’s Avond zijn we lekker met z’n allen wezen bbq’en bij het huisje en ben ik daar weer blijven slapen.

Met zijn allen lekker bbq-en!

Zondagochtend ging ik weer vol goede moed naar het circuit! Mijn heup voelde beter aan en ik zat vol energie om vandaag alles te doen wat gister niet goed ging! Ik begon gelijk goed in de vrije training! Ik ging lekker rond en zonder al teveel moeite reed ik goede rondentijden. De kwalificatie begon ook goed, ik ging lekker rond en toen Kevin mij voorbij kwam kon ik goed bij hem aanpikken en zette ik een vierde tijd neer. Helaas reed ik aan het einde niet slim genoeg i.v.m. inhalen van langzamere rijders waardoor ik zakte naar een negende startplek. Ik was redelijk tevreden omdat alles ontzettend dicht op elkaar zat maar ik wist dat ik het mezelf makkelijker had kunnen maken door slim te rijden in de kwalificatie. In Race 1 had ik een goede start en pakte meteen een plekje in de eerste ronde. De rondes daarna volgde een heel mooi gevecht met zeven man. Het was continu plekje wisselen en twee ronden voor het einde wisten Pascal en ik weg te rijden uit het groepje, ik had toen helaas geen kracht meer om nog een aanval uit te voeren en ik reed op safe achter Pascal aan. Het was een super race en ik was dan ook heel erg blij met mijn vijfde plek.

Dit was mijn beste race ooit en ik was ook heel erg tevreden!!! Ook race twee had ik een goede start en we zaten met een ontzettend grote groep, van meer dan tien man, in gevecht, er waren weer heel veel wisselingen tot dat Alain onderuit ging en Jorel en ik heel hard in de remmen moesten om hem te ontwijken hierdoor viel onze groep uit elkaar en verloor ik twee plekken, in de laatste ronden reden we weer naar het groepje voor ons toe maar we konden ze niet terug halen. Wel kon ik de twee man die mijn voorbij kwamen tijdens de crash van Alain weer terug inhalen en eindigde ik op een 10de plek. Hier was ik toch tevreden over want de tijden waren goed en het rijden gaat weer steeds beter!!

Volgende week maandag, tweede pinksterdag, is de Race op Staphorst met de Yamaha! Dit is een heel erg mooi evenement want op Staphorst komt altijd heel erg veel publiek af! Ik heb er heel veel zin in en we gaan knallen!!!

Tot ziens op de Start Grid.

 


Race 13 & 14 op Staphorst

Race 7&8 op Assen - Gevallen op vijfde plaats

0