Klik gelijk door naar


Authors

Een Moto3 race in het CEV Repsol Spaans open.

Geweldig weekend in Barcelona bij het CEV Repsol Spaans Open.

In het eerste weekend van 13 juni heb ik een onwijs gave ervaring meegemaakt! Ik heb meegereden in het Spaans kampioenschap van de CEV Repsol met mijn eigen Moto3 en ik heb heel veel geleerd en vooral genoten! Bo Bensneyder #99 en Jorel Boerboom #8 rijden het hele seizoen in dit kampioenschap en het was dus ook heel gezellig met hun. Omdat nummer 16 al in gebruik is moest ik dit weekend met 98 (mijn geboortejaar rijden).

In Spanje konden we onze hele tent inrichting met vloer uitproberen. Ziet er goed uit!

Deze wedstrijd vond plaats op het Spaanse circuit in Barcelona Catalunya. Vorig weekend reed de MotoGP hier nog en je kon het rubber van de echte mannen nog ruiken. We hadden op vrijdag twee vrije trainingen van 40 minuten, op zaterdag twee kwalificaties van 40 minuten en als ik me kon kwalificeren op zondag nog een warm-up en twee races van 16 ronden. De vrije trainingen en de kwalificaties waren in twee groepen verdeeld omdat er 51 inschrijvingen waren. Ik had er super veel zin in en toen we aankwamen had ik het ook al meteen naar mijn zin. We stonden in een box met Bo Bendsneyder, dat was heel leuk want ik had Bo al een tijd niet meer gezien. Toen we donderdag avond de hele box opgebouwd hadden ben ik op tijd gaan slapen.

Aan de slag voor de eerste vrije trainingen.

De eerste vrije training had ik voorgenomen om meteen te pushen en gelijk zo hard mogelijk te rijden omdat ik meteen in een goed ritme wilde zitten. Dit lukte goed alleen was er al vrij snel een rode vlag situatie omdat er iemand hard onderuit was gegaan in een van de snelste bochten op het circuit. De training kon snel hervat worden en het ging al gelijk goed ondanks dat ik merkte dat ik erg veel vermogen miste als ik ingehaald werd. Ik was meteen vier seconde sneller als met de Moriwaki vorig jaar en hier was ik dus ook wel tevreden mee.

Onze eigen "data-specialist" aan het werk.

Onze eigen "data-specialist" aan het werk.

De tweede vrije training was het heel erg warm en het waaide erg hard. Dat is altijd zo op dit circuit. De baantemperatuur was opgelopen tot boven de 50 graden en hierdoor gleed de motor veel meer als in de ochtend ook door de wind verloor ik veel tijd maar door een aantal sleepjes en kijken hoe andere de lijnen rijden kon ik mijn tijd toch nog verbeteren naar een 2:03 en hier was ik dus ook erg bij mee want er waren er niet veel meer die hun tijd nog verbeterd hadden. Toen ik klaar was ben ik nog even op de tribune gaan kijken naar de andere moto3 rijders en daardoor heb ik nog een aantal dingen gezien die ik anders moest doen. ’s Avonds hebben Jorel, Bo en ik nog gezellig gefietst en over de baan gereden en heb ik nog met Walter Jansen naar de data gekeken waar ik nog tijd kan winnen, dat zijn vooral kleine dingetjes maar die maken toch het verschil en zeker op dit ontzettend hoge niveau!

De volgende ochtend was het zover ik wist dat ik mijn snelle tijd in de eerste kwalificatie moest zetten omdat het ’s middags te warm zou zijn en het te hard zou waaien. Het lukte goed en ik was steeds wat sneller. Ik ben even naar binnen gekomen en daarna nog het laatste deel van de sessie vol geknald! Ik kon een goed sleepje vinden op het rechte stuk en in de rest van de ronde ging ik ook erg goed waardoor ik mijn tijd met nog eens twee seconden wist te verbeteren naar 2:01.5! hiermee had ik in mijn groep een 24e plaats en er mochten er 22 door naar de race maar met mijn vermogen wist ik dat ik dat niet ging halen want dan moest ik een tijd van 1:55 rijden en dat was nog eens zes seconden sneller.

Ik was nog even langs de baan wezen kijken en kon zo weer een paar tips opnemen. De tweede kwalificatie was nog warmer als zaterdag en de grip was nog minder waardoor niemand echt aan zijn tijden kwam van de kwalificatie en ik ook niet. We hadden nog wat met de afstelling geprobeerd maar ik heb voornamelijk genoten van deze sessie en gezien hoe hoog het niveau hier ligt want de top was sneller dan de top van de MotoGP de week ervoor!

Helaas mocht ik de race dus niet rijden en toen hebben we besloten om zaterdagavond al naar huis te gaan en de race niet te kijken omdat het anders heel laat ging worden om naar huis te rijden en ik maandag gewoon weer naar school moet.

Al met al een mooie ervaring waarvan ik weer veel geleerd heb. Ik kan dat zeker gebruiken in mijn volgende Moriwaki wedstrijd op Brands Hatch in het weekend van 19 juli.

Samen met mijn geweldige chauffeur, monteur, data man en nog veel meer!


Moto3 training op circuit Zolder in Belgie

Britsh Superbike op Oulton Park in Engeland

0