Klik gelijk door naar


Authors

Wintertest in Spanje met Jerry van der Bunt

Hallo vrienden van Tomás,

De eerste test voor volgend seizoen is geweest! Voor deze wintertest zijn we helemaal naar het Zuid-Spaanse circuit Jerez gegaan. We moesten hiervoor 2.300km rijden maar op deze baan rijden ook de grote evenementen zoals de MotoGP, World Superbike en het Spaans open kampioenschap. Het beloofde mooi weer te worden en het zou niet gaan regenen, dit is gelukkig ook zo geweest alleen was het ’s nachts erg koud en op de eerste dag hebben we wel veel last van de wind gehad.

Op eerste kerstdag vertrokken we om acht uur vanuit Barendrecht richting Spanje, de eerste stopplek lag op 1000 km, ook dag twee hebben we weer 1000 km gereden zodat we op de laatste dag nog maar 350 km hoefde, hierdoor waren we lekker vroeg op het circuit want we kwamen zaterdagmiddag aan en we hoefden pas op maandag te rijden, dit gaf ons de gelegenheid om alles op te zetten zonder dat we ons hoefden te haasten. Het was lekker weer en in de zon was het al snel 15 graden.

Na 2.300km aangekomen op Jerez

De nieuwe opstelling voor 2015 met veel ruimte.

Zondag hebben we rustig aan gedaan en ’s avonds hebben we Jerry van de Bunt opgehaald van het vliegveld, Jerry ging ons helpen met de data, de afstelling van de motor en voor persoonlijke ondersteuning zoals rijlijnen en rijstijl. Jerry racet zelf ook in het Europees kampioenschap Supermono en is data-man bij een Engels Moto3 team in de British Superbike. Vroeger heeft Jerry op hoog niveau geracet met zowel de 125cc tweetakt en de Moto3 waar ik nu ook op rijdt. Omdat Jerry zelf ook op Jerez gereden heeft in het Spaans kampioenschap heb ik veel met hem kunnen praten over rijlijnen, rempunten en gasaanname en ik ging ik goed voorbereid de eerste dag in.

"Big Smile" Jerry

Dag 1:

De driedaagse test begon niet zo goed want toen we naar buiten wilde voor de eerste sessie deed de motor heel raar en sloeg hij heel de tijd af, we hebben alles onderzocht maar konden het eerst niet vinden, uiteindelijk bleek het een probleem met een snelheidssensor op het voorwiel die een verkeerd signaal doorgaf en zo de motor af liet slaan. We hebben snel de boosdoener eraf gehaald, de bandenwarmers er op gedaan en zo kon ik de tweede sessie toch nog naar buiten. Het gevoel was meteen goed! Ik reed steeds iets sneller en ik wist waar ik me kon verbeteren. Helaas begon het heel erg hard te waaien waardoor ik continue moest vechten tegen de motor en er soms gevaarlijke situaties ontstonden omdat mijn motor zo licht is, hierdoor hebben we ervoor gekozen om korte sessies te rijden en wat dingen te proberen met de vering, dit pakte goed uit en zo kon ik met toch steeds blijven verbeteren.

Dag 2:

Op dag twee was het heel koud ’s ochtends, het was -1! Jerry en ik hebben elke ochtend een rondje om de baan gerent, dit is 4,5 km, om wakker te worden en we hebben ook besloten om de eerste sessie te laten schieten i.v.m. de kou, we waren overigens niet de enige want er was maar 1 iemand op de baan. Toen eenmaal de zon opkwam warmde het ook snel op en was het 16 graden. Gelijk de eerste sessie voor mij was ik sneller dan op de eerste dag, dit gaf een heel goed gevoel en samen met het verbeteren van de afstelling verbeterde ik ook mezelf, ik heb met Jerry heel erg geoefend op het sneller terugschakelen en het sluiten van mijn gas want daar was nog verbetering te halen, verder hebben we ook geoefend op het ontspannen rijden want als ik een snelle ronde wilde rijden ging ik heel gespannen rijden maar daarom maakte ik alleen maar foutjes en reed ik minder netjes.

Dag 3:

De laatste dag was het 's nachts nog kouder! Maar -2. Maar ook toen zijn we gewoon gaan hardgelopen en daarna hebben we weer de eerste sessie laten gaan door de kou. Ik was daarna ook gelijk weer snel en in mijn tweede sessie wist ik mijn tijd aan te scherpen met ruim een halve seconde. Alles waar ik met Jerry op geoefend had ging goed toen en ik reed heel ontspannen maar wel heel netjes. Daarna begon mijn achterband aardig te slijten en heb ik vooral lekker gespeeld op de baan met terugschakelen en glijden met de motor, ondanks dat was ik toch nog snel en zo sloten we de test met een zeer tevreden gevoel af! Daarna zijn we gaan inpakken en ’s avonds hebben we met vrienden uit Zwitserland oud & nieuw gevierd.

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag hebben we een beetje uitgeslapen en toen zijn we op weg gegaan naar Nederland. Eerst nog even naar Sevillia om Jerry op het vliegtuig te zetten en toen met het hele spul dwars door Spanje, Frankrijk en België naar Barendrecht.

Tot ziens!

Uiteindelijk kwamen we na 4.900km zaterdagavond weer thuis aan. Ik wil Jerry van de Bunt heel hartelijk bedanken voor zijn adviezen en zijn hulp bij het prepareren van de motor.

Nu ga ik me de komende twee maanden helemaal op school concentreren en gaan we in de krokusvakantie, eind februari, weer naar Spanje om te trainen. Dan hoeven we maar 1.700km te rijden naar het circuit van Aragon. Ik heb hier twee jaar geleden ook al gereden met de Moriwaki dus leuk om te zien of ik progressie heb gemaakt!

Blijf me volgen op mijn website www.tomas-gp3.net en op Facebook www.facebook.com/tomas.devries.16!

 

Laatste test op Motorland Aragon in Spanje

Met Kerst en Oud & Nieuw in de Spaanse zon!

0