Klik gelijk door naar


Authors

Top 10 op Cadwell Park!

Top 10 op Cadwell Park!

Cadwell Park op een zonnige zaterdagmorgen.

Afgelopen weekend was The Party At The Park in het Engelse stadje Louth op het circuit Cadwell Park. De 14e en 15e race van het seizoen werden hier verreden.  Het beloofde een regenachtig weekend te worden maar dat bleef zo goed als weg, zo goed als….

Ik verheugde me erg op Cadwell Park, het is een hele mooie baan en doordat ik op Thruxton helemaal niet gereden heb door het kapotte blok was ik extra gemotiveerd om goed te presteren!

Cadwell Park is een circuit met heel veel hoogte verschil. Het is een heel uitdagend circuit omdat je zo goed als geen herkenningspunten op of langs de baan hebt. Er is zelfs een bult waar je helemaal los komt als je wilt. Cadwell Park word ook wel een crossbaan genoemd omdat je continue op en neer gaat en zo goed als nooit een vlak stuk hebt.

Op mijn achterwiel over de mountain - - Foto Ian Hopgood.

De eerste vrije training begon redelijk goed. Ik begon rustig en bouwde zo de sessie op tot een 15e plek. Het was wel weer even wennen want doordat er zo weinig referentie punten zijn is het moeilijk om de goede lijnen en rempunten te vinden zodat je steeds sneller gaat. Uiteindelijk eindigde ik met een tijd die al 0,2 seconden sneller was als ik hier het vorige jaar geweest ben en ik was daar wel tevreden mee. Ik had nog een paar kleine probleempjes met het inremmen van de bocht en daarvoor hebben we een aantal aanpassingen gedaan zodat dat beter zou worden.

Ready to race!

Later op de vrijdagmiddag stond de eerste kwalificatie op het programma. Ik begon goed en was gelijk snel waardoor ik mijn tijd met bijna een seconde verbeterde. Ik liet me iets afzakken waardoor ik achter Vasco en Mike aan kon gaan, twee jongens die normaal gesproken sneller zijn als mij. Ik hield dit echter niet lang vol want in het bochtige stuk van Cadwell Park pakte ik net iets te agressief de rem op het moment dat ik iets onder een hoek lag. Hierdoor kwam mijn achterkant los en opzij. Toen hij het asfalt weer raakte werd ik gelanceerd en hard op de grond gegooid. Voor mij was deze kwalificatie dus al na 7 rondjes afgelopen maar ondanks dat stond ik toch nog op de 15e plek maar er had meer in gezeten! De motor was niet al te erg beschadigd, een stuurhendel en een remhendel was zo goed als het enige. Zelf had ik wel een flinke klap gemaakt! Ik was hard met mijn hoofd en heup op het asfalt gekomen en mijn helm was dan ook klaar voor de vuilnisbak. Mijn heup was aardig beurs en er zat een flinke schaafplek op maar het was niet zo slecht dat ik niet meer kon rijden.

Op zaterdag hadden we nog een kwalificatie en de eerste race. Het weer was erg goed! De zon scheen volop en het was rond de 35 graden. Ik begon de kwalificatie niet al te snel om wat vertrouwen op te bouwen na mijn crash maar al snel begon ik te voelen dat ik steeds sneller en sneller kon. Toen ik even binnen kwam om uit te rusten had ik alweer een seconden van mijn tijd afgereden. Ik ging de baan weer op voor de laatste 3 rondjes en met nog twee rondjes te gaan kwam Mike me weer voorbij. Ik kon weer aanpikken en zo nog 0.6 seconden van mij tijd afrijden waardoor ik op de 14e startplek kwam te staan. We waren erg tevreden want ons doel voor dit weekend was tijden in de 1:37 rijden en dat was zeker gelukt met een 1:37,4 zeker na de crash de sessie ervoor was dit erg goed!

Race 1 vertrokken van P14 om uiteindelijk op op P13 te finishen

De eerste race duurde 10 ronden. Ik had geen super start en verloor weer wat plekjes maar die maakte ik ook weer goed. Ik reed een gaatje dicht maar ik remde net iets te laat waardoor ik rechtdoor moest door de chicane, over het gras en zo helemaal terug zakte op ongeveer twee seconden van mijn groepje. Er zat nog iemand voor mij die ik snel voorbij ging en daarna reed ik in rap tempo het gaatje dicht. Ikkon me naar voren knokken in mijn groepje en de laatste ronde ingaand zat ik op de vierde plek van mijn groepje. Ik wist nog twee mensen in te halen toen we nog een halve ronden te gaan hadden maar twee bochten later kwam de rode vlag. Er was een harde crash geweest van de Spaanse rijder Dani Saez en bij een rode vlag word de einduitslag altijd een ronde terug gedaan. Hierdoor moest ik de twee plekken die ik in de laatste ronde gepakt had weer inleveren en eindigde ik op een 13e plek in plaats van de 11e. Dit was wel teleurstellend maar dat zijn nou eenmaal de regels en daar kan je niets aan veranderen.

De warm-up op zondagmorgen was maar 8 minuten en we konden dan ook niet heel veel rondjes doen. We hadden nog een paar kleine aanpassingen gedaan met de gearing maar die pakte niet goed uit. Ik was meteen redelijk snel en kon zo de 10e plek pakken.

In race 2 in de stromende regen op P9 gefinisht - mijn beste prestatie tot nu toe. - Foto Ian Hopgood.

We stonden klaar voor de tweede race van het weekend. We waren als laatste aan de beurt en het was dan ook al half 6. De lucht begon aardig donker te worden toen iedereen klaar stond in de pitstraat en het begon te spetteren. Het was een moeilijke keuze want het was niet heel nat maar waarschijnlijk wel te nat voor slicks. Uiteindelijk besloot iedereen om regenbanden te monteren en zo gingen we de grid op. ik had weer geen super start maar pakte mijn verloren plekken meteen in de eerste bocht terug en zat achter Mike aan. Na 3 ronden begon het een stuk harder te regenen en het ritme van veel rijders viel dan ook terug. Mike en ik reden de hele race samen een strak ritme en zo pakte we de voorgaande groep snel terug. Met nog twee ronden te gaan vonden we de aansluiting en er ontstond een hevig gevecht waarbij er veel van plek verwisseld werd. Helaas viel ik in de een na laatste bocht bijna waardoor ik niet nog een plek naar voor kon komen maar toch finishte ik op de 9e plek! Mijn eerste Top 10 finish voor dit seizoen en ik hoop dat ik dit vaker kan doen!

Het was dus een positief weekend na de teleurstelling op Thruxton! Over een week zijn we alweer onderweg voor de volgende race op het circuit Oulton Park!


Oulton Park brengt ongeluk...

Oulton Park brengt ongeluk...

Race 10 & 11: Wisselend weekend op Brands Hatch GP

Race 10 & 11: Wisselend weekend op Brands Hatch GP

0