Klik gelijk door naar


Authors

Achste plaats op Silverstone tijdens het eerste raceweekend!

Achste plaats op Silverstone tijdens het eerste raceweekend!

Afgelopen weekend stond de eerste wedstrijd van het seizoen 2016 op het seizoen. Deze eerste wedstrijd vond plaats op het grootste circuit van de kalender, het Grand-Prix circuit van Silverstone. Silverstone is een snel circuit met veel lange rechte stukken. Slipstreamen is hierom van groot belang en er ontstaan hier altijd grote groepen in de race, dit zorg voor mooie gevechten. Ik ging vol goede verwachtingen naar Silverstone maar het werd niet het weekend waar ik op gehoopt had.

Dit weekend was Joris voor de eerste keer mee. Joris gaat ons team dit jaar versterken door als monteur mee te gaan, hij gaat in de raceweekenden samen met mijn vader aan de motor werken zodat mijn vader het wat minder druk heeft. Joris is 22 jaar en studeert autotechniek aan de HTS. Zelf racet Joris ook op een Supermono in het Europees Kampioenschap Supermono. Joris weet veel van motoren en ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat het dit jaar helemaal goed gaat komen met de samenwerking tussen ons.

Samen met Joris en mijn vader wachten voor de eerste race van het seizoen!

Donderdag stond in het teken van opbouwen, inschrijven en alles aanmelden voor het nieuwe seizoen. Het was slecht weer, regende veel en het was vrij koud, absoluut niet het perfecte weer om op te bouwen dus. De tent stond echter snel en toen Brian aangekomen was konden we voor het eerst de gehele tent opbouwen met Brians en ons team samen. Alles bijeen hebben we nu een indrukwekkend grote tent en genoeg ruimte om te sleutelen en te eten.

Het grootste gedeelte van racen bestaat uit wachten.....

Zaterdagochtend regende het een beetje waardoor de baan nat was toen ze om 9 uur begonnen met rijden, zelf hoefde we pas om 11:10 te rijden dus er was nog een beetje hoop dat het dan opgedroogd zou zijn, toch bleek de baan niet zo snel op te drogen als we verwachtte. Helaas blies iemand in de sessie voor ons zijn motorblok op waardoor er een hoop olie op de baan verspreid lag, dit zorgde voor een enorme vertraging van een half uur en een tijdschema dat compleet op zijn kop stond. Uiteindelijk mochten we om half 2 dan toch de baan op voor een vrije training van 20 minuten. De omstandigheden waren erg lastig, het was nog niet helemaal droog maar wel te droog voor regenbanden, daarom kozen we ervoor om een regenband voor en een slick achter te steken. Eenmaal op de baan begon het achter op de baan hard te regenen terwijl het op het eerste gedeelte van de baan juist helemaal droog was, ik wilde geen risico’s nemen en samen met een hoop andere kwam ik dan ook na twee rondjes al binnen om de sessie vroegtijdig te stoppen.

’s Middags had het weer geregend en de baan leek weer halfdroog te zijn, toch gokte we het erop en gingen we voor en achter op slicks naar buiten. Dit bleek de goede keuze te zijn! Ondanks dat het wel droog was was de baan nog erg koud, hierdoor was er weinig grip en lagen de tijden een stuk hoger als vorig jaar toen we hier waren. Ik reed samen met Brian op en we konden elkaar helpen aan een snellere tijd te komen met slipstreamen. Gedurende de sessie begon mijn motor steeds meer te stotteren en hield hij af en toe zelfs helemaal in op het rechte stuk, hierom kwam ik twee rondjes voor het einde van de sessie naar binnen omdat ik het niet helemaal vertrouwde. We besloten om niet meer verder te gaan en eerst te proberen uit te vinden wat het probleem was. Ondanks dat ik iets eerder naar binnen moest komen wist ik me toch op een 13e plek in de BSB en een 19e plek algemeen te kwalificeren, dit was niet al te slecht in een startveld van 47 man.  Na de sessie hebben we alles nagekeken en besloten om het benzine filter te vervangen omdat we dachten dat het probleem hiervandaan zou komen. We hoopte dat dit de goede oplossing was en dat we er op zaterdag en zondag geen last meer van zouden hebben.

Samen met Brian #42 en Richard #21 op zoek naar betere tijden

Zaterdag stond de tweede kwalificatie en de eerste race op het schema, de tweede kwalificatie was vrij vroeg en omdat het ’s nachts geregend had dan ook nat. Hierdoor was al voordat de tweede kwalificatie gereden was de startopstelling al bekend en wilde ik dus niet te veel risico’s nemen. Ik ging naar buiten en kreeg niet echt een goed gevoel met de motor, ook liep deze nog steeds niet helemaal goed en stotterde nog veel. Ik probeerde een beetje te pushen zodat ik een beter gevoel met de motor kreeg maar de achterkant van de motor gleed veel en ik had geen vertrouwen om door te zetten, dit zorgde in een slecht resultaat van en 29e plek. Gelukkig had niemand zich dus verbeterd en bleef ik op een 19e startplek staan.

De race was later op de middag en vlak voor de race had het nog een beetje geregend, iedereen ging dus op regenbanden naar buiten maar al in de opwarmronde bleek dat de helft van het circuit droog was en de andere helft nog nat, toch durfde niemand het aan om op slicks te gaan en begon iedereen op regenbanden de race. Al na twee ronden bleek dat dit absoluut niet de goede keuze geweest was, de baan was compleet opgedroogd en al snel reed iedereen zijn regenbanden kapot op de droge baan. Ik had moeite met de versleten achterband in het gevecht met de kleine jongens en had waarschijnlijk al teveel van de banden gevraagd in de middenfase van de race toen ik het gaatje op de groep voor mij probeerde te dichten. Toen we daar eenmaal aankwamen waren mijn banden zo ver af dat ik in elke bocht mijn uiterste best moest doen om niet te vallen en hierdoor verloor ik een hele hoop tijd. Zo zakte ik nog een aantal plekken af en finishte ik op de 29e plek algemeen en de 16e plek van de BSB. Buiten de punten en hier was ik dus helemaal niet tevreden mee. Ook moest ik voor race 2 op zondag vanaf de 28e plek starten omdat die startopstelling gebaseerd word op je snelste tijd in race 1.

Na elke sessie word de motor grondig schoongemaakt!

De warm up zondag verliep een stuk beter! De baan was redelijk droog en ondanks dat het koud was draaide ik snelle rondentijden zelfs zonder slipstream. Ik eindigde op een 15e plek algemeen en een 12e plek van de BSB, we gingen dus met een goed gevoel de race in want de afstelling was beter als in de kwalificatie.

ik ga op reis en ik neem mee.......

Onze tweede race van het weekend was het gelukkig droog! Het waaide wel hard waardoor de baan nog vrij koud was. Dit bleek al snel toen we een tijd hadden moeten wachten en iedereen zijn banden flink afgekoeld waren. Hierdoor werd de grip nog minder en vonden er in de eerste ronden van de race al een aantal crashes plaats. Zelf bleef ik gelukkig zitten en na een niet al te slechte start begon het gevecht. We zaten in een groep van rond de 10 man en er werd continue stuivertje gewisseld. Gedurende de race positioneerde ik me om in de laatste ronde toe te slaan. Helaas kwam er in de een na laatste ronde een snelle KTM langs op het rechte stuk. Ik probeerde hem meteen weer uit te remmen maar hij blokkeerde mij waardoor ik een bocht moest wachten. Hierdoor verloor ik een aantal seconden en zag ik dat het gat naar het groepje voor mij nu vrij groot was. Toch wist ik er nog één snelle ronden uit te persen en reed ik het gaatje dicht naar het groepje voor mij. In de een na laatste bocht remde ik drie man uit en liet de motor wijd lopen zodat ik goed aan de binnenkant zat voor de laatste bocht. Helaas kon ik hier net Cameron niet meer voorbijsteken want die hiel de deur goed dicht. Ondanks dat werd ik toch nog 15e algemeen en 8e in de BSB! Dit is mijn beste klassering tot nu toe en ik was dan ook erg tevreden nadat ik vanaf de 28e plek moest starten aan deze race!

Moe maar voldaan na de tweede race!

Nu hebben we twee weekenden niets voordat de tweede race op Oulton Park plaatsvindt. Oulton Park is een zeer technisch circuit maar ook heel gaaf met veel hoogteverschil. Ik kan niet wachten om weer op de motor te stappen!

Wisselend Oulton Park, maar wel weer in de punten!

Wisselend Oulton Park, maar wel weer in de punten!

De afsluiter van dit seizoen!

De afsluiter van dit seizoen!

0